In dagblad De Limburger

Uit Dagblad de Limburger van vrijdag, 29 april 2016. Tekst: Jos Bouten, Foto: Stefan Koopmans

UITVAART Meubelfabriek Verstegen in Merum produceert artikelen die uitvaart persoonlijker maken.
Een urnentafel voor in huis, een strooiveldje voor op het balkon, een gegraveerde doodkist, meubelmaker Ger Verstegen in Merum begeeft zich in de uitvaartwereld.

In 2013 overleed Har, de beste vriend van Ger Verstegen. „Als ik sterf, dan maak jij de kist”, zei Har tegen Ger. Toen het moment daar was ging de Merumse meubelmaker uiteraard voor zijn vriend aan de slag. Niet om een standaardkistje te vervaardigen, als vakman maakte hij een mooie massief eiken kist.

Daarna kreeg Ger Verstegen meerdere verzoeken uit het dorp voor een kist. Zo kon het gebeuren dat Verstegen Meubelen naast kasten, tafels en stoelen ook uitvaartkisten ging produceren. Die kisten zijn tentoongesteld in een afgescheiden hoek in de meubelzaak aan de Looweg in Merum. „De dode hoek” noemt Verstegen dat plekje.

Maar de concurrentie in die wereld is groot, de meeste standaardkisten haalt de DELA uit een fabriek in Enkhuizen. Daar valt niet tegenop te concurreren. „Ik liep al jaren met het idee de kist een extra tintje te geven”, zegt Verstegen. Tijdens creatieve sessies aan de keukentafel met onder anderen zijn vrouw en de zonen Joey (22) en Mike (24) borrelden de ideeën vanzelf op.

Een daarvan was het graveren van de lijkkist. Verstegen schafte een geavanceerde graveermachine waarmee Joey aan de slag ging. Voor de kist van zijn opa, die in oktober vorig jaar overleed, graveerde Joey een trosje druiven. „Mijn vader maakte voor de hobby zelf wijn, zes- of zevenhonderd liter per jaar”, legt Ger Verstegen uit. Ajaxfans kunnen het logo van hun geliefde voetbalclub op het deksel, de zijkant of de voorkant van de kist laten graveren. Een vogelliefhebber kan een kanarie op de kist hebben, de muzikant een solsleutel en de duivenliefhebber, vredesactivist of kerkelijke bedienaar een duif met twijgje in de bek. Zo’n gravure geeft de uitvaart een persoonlijk tintje en dat is nu precies waar steeds meer mensen op zoek naar zijn, vertelt Martin Koelen uit Herten, zelf jarenlang werkzaam geweest in de uitvaartbranche. Koelen heeft nu samen met Anita van den Hazel het bedrijf Care4yourhome, een bedrijf in ‘rouwontzorging’. Verkoelen heeft Verstegen een handje geholpen bij het opzetten van een complete lijn met ‘gedenkartikelen’.

Want de creatieve sessies aan de keukentafel in huize Verstegen gaan gewoon door. Dat denkwerk heeft geleid tot een alternatief fotolijstje van hout bijvoorbeeld.

Desgewenst met naam en met de gravure die ook op de kist was aangebracht. Verstegen: „Of je nu begraaft of cremeert, weg is weg. Met zo’n alternatieve fotolijst hou je een tastbare herinnering.

Een vogeltje op de kast kan een fijne tastbare herinnering zijn.” Veel mensen stellen daar prijs op, weet Koelen. „Er zijn gevallen bekend dat mensen een handvat van de kist mee naar huis willen nemen.”

Voor nabestaanden die geen asbus op de schouw willen hebben, is de mantelurn ontworpen, een houten koker waarop de gravure van de kist terug kan komen. Opvallend is het strooiveldje van eikenhout. Een laagje grond, de as van de overledene, weer een laagje grond. En daar wat aardbeienplantjes op. Handig voor op het balkon of het terras.

Ger Verstegen denkt dat de uitvaarttak nog een behoorlijke bijdrage kan gaan leveren aan de omzet van het meubelbedrijf. Daarom zijn dezer dagen de uitvaartondernemers uitgenodigd voor een presentatie en zijn zondag de particulieren aan de beurt. Rest de vraag: wat kost een gravure: op de deksel 45 en aan het voeteneind 35 euro.

OPENINGSTIJDEN

Maandag 09.00-17.30 uur
Dinsdag 09.00-17.30 uur
Woensdag 09.00-17.30 uur
Donderdag 09.00-17.30 uur
Vrijdag 09.00-17.30 uur
Zaterdag 10.00-13.00 uur
Zondag gesloten

CONTACT

Verstegen Uitvaartproducten
Loogweg 4
6049 CR Herten
Telefoon: 0475-329 417
E-mail: info@verstegenuitvaartproducten.nl

Verstegen Uitvaartproducten is onderdeel van Verstegen Meubelen

ONZE SHOWROOM LIGT HIER

© 2016-2019 Verstegen Uitvaartproducten | Alle rechten voorbehouden.

TOP